Un cop d’ull a alguns dels millors Parcs Nacionals d’Europa

Europa conté algunes de les ubicacions més carismàtiques i captivadores del planeta, des dels fiords glaceres de Noruega a les goles abrasades pel sol de Grècia, moltes d’aquestes àrees s’han convertit en parcs nacionals, conservant la seva bellesa perquè tothom pugui explorar i gaudir.

Parc Nacional dels Dolomites de Belluno, Itàlia
http://www.dolomitipark.it/es/arrivare.html
Una vall d’herba encatifada, el cant dels ocells en els arbres de color verd viu, un rierol parpellejant: aquesta escena bucòlica està protegida per una línia de muntanyes, format per una roca pàl·lida, gairebé luminiscent. La imatge s’accentua pel contrast entre les suaus corbes de les pastures i l’erupció sobtada de grans muntanyes, esculturals, cada pua com una torre de la catedral.
Parco Nazionale delle Dolomiti Bellunesi és la geologia com a teatre. El quadre escènic s’ha format a través de la diferent consistència i la fragilitat de la roca, que ha permès que l’erosió esculpís formes irregulars i fes sortir cap a fora, amplis i profundes valls.

Parc Nacional de Durmitor, Montenegro
https://www.turismomontenegro.es/naturaleza-de-montenegro/parques-nacionales-montenegro/parque-nacional-durmitor/
No importa de quin costat es miri el Parc Nacional de Durmitor sempre serà impressionant. Els pics gloriosos de les muntanyes són llisos, inclinats i irregulars, tot al mateix temps. Els antics pics esquitxen les vessants amb cons perfectes, alguns arribant a 50m d’altura i enmig de tot això hi ha els 18 llacs glaceres que varien en color, des del blau gelat a profund blau marí i turquesa, com pedres precioses disperses al massís.
Durmitor té 48 pics per sobre de 2.000m d’altitud, la més alta 2.523m, Bobotov Kuk, fent d’aquest parc el lloc perfecte per practicar senderisme, especialment en els mesos d’estiu. Hi ha espectaculars carst, senders i impressionants vistes que s’estenen centenars de quilòmetres.

 

Peneda-Gerês Parc Nacional, Portugal
https://www.visitportugal.com/es/NR/exeres/848B4ECF-A8DA-4145-A93C-81C042CDDAAD
Fa uns 300 milions d’anys, una col·lisió continental al costat la Península Ibèrica i Europa, el que va resultar en la Serra da Peneda, Serra do Soajo, Amarela Serra i Serra do Gerês serres, dominades per penya-segats de granit i lloses immenses.
Durant l’edat de gel els camps eren embolicats per les glaceres que cobrien aquestes muntanyes del Plistocè. Les profundes valls en forma d’U, fan al·lusió, als violents fenòmens climàtics que van donar forma a aquesta terra.

Parc Nacional d’Hortobágy, Hongria
https://www.hnp.hu/en
Aquestes vastes praderies porten més que un murmuri del salvatge oest. Però la puszta – les praderies i pantans del Parc Nacional de Hortobágy són l’ànima d’Hongria. Aquesta és la base històrica agrària d’aquest país.
El parc nacional és part de la gran plana hongaresa, situada a la meitat oriental de país. Segles de vida pastoral, es congelen en el temps a Hortobágy: pous tradicionals de fang esquitxen els seus prats, mentre posades de pastors conserven el seu caràcter original i mentre que l’estil de vida dels Csikós ‘s’ha esvaït, els seus descendents segueixen sent autèntics i molts d’ells encara segueixen aprenent les arts d’equitació.

Parc Nacional de Vatnajökull, Islàndia
https://es.visiticeland.com/que-ver-y-hacer/parques-nacionales/el-parque-nacional-de-vatnajokull
És l’àrea protegida més gran d’Europa, el Parc Nacional de Vatnajökull és una impressionant mostra de paisatge natural que ens ofereix l’espectacular Islàndia. A mesura que s’avança en aquesta vasta reserva, trobarà el maixement de glaceres, fonts geotèrmiques, canons rocosos, muntanyes nevades, capes de gel sense trets distintius, llacunes, silenciosos volcans, cavernes de gel misterioses, formacions de basalt surrealistes i fins i tot rajades errants de rens.
S’estén més de 13.600 quilòmetres quadrats, el parc ocupa una bona porció d’Islàndia oriental, de manera que la majoria de la gent pren petites rutes a Ásbyrgi al nord o des de la Ruta 1, ja que s’endinsa entre la capa de gel i la costa est.

 

Parc Nacional de Jostedalsbreen, Noruega
https://www.visitnorway.es/listings/jostedalsbreen-national-park/5160/
Imagineu estar seguint un camí sinuós, que abraça el fiord que serpenteja a través de l’oest de Noruega, doblega la propera cantonada i es troba cara a cara amb una de les vistes més extraordinàries de tot Europa.
Mighty Jostedalsbreen és una glacera de gran escala, amb una màgica bellesa blau gel i aparentment viva, ja que gemega i es desplaça mil·límetres en el seu camí a través de valls de la serra i fins a l’aigua.

Parc Nacional de Pembrokeshire Coast
https://www.pembrokeshirecoast.wales/default.asp?PID=4
Terra de Llegendes, on s’han inspirat alguns dels contes llegendaris que tenen vincles amb Pembrokeshire. On es parla d’enormes lloses aixecades per les fades, enormes roques llançades  per gegants; d’un monstre de llac temible … Viatjar a través del Parc Nacional de Pembrokeshire Coast és observar una cosa màgica: aigües de color turquesa, serralades, glaceres, increïbles i atractius pobles des del sud de França, tot això voltat per monticles volcànics.
A diferència de la majoria dels parcs nacionals sembla jugar a la xarranca a través de la península, protegint únicament les extensions més cobejades de la terra i el mar

Vikos-Aoos Parc Nacional, Grècia
https://www.pindosnationalpark.gr/en/
Experimentar la visita de el Parc Nacional Vikos-Aoos pot transformar-se en qüestió de minuts, d’un tranquil passeig a senders en les altures que ofereixen increïbles vistes d’àguila. Descobrir la riba de l’Drakolimni és una parada obligada, és un llac immòbil com el marbre polit. El mateix dia podrà gaudir de l’espectacular gola de Vikos, endinsant a un 1 quilòmetre de profunditat.
El parc està ubicat a la regió d’Epiro passa per alt el nord-oest de Grècia, entre les muntanyes de l’Pindo i prop de la frontera amb Albània. La seva part central és de 20 km de llarg Vikos Gorge, tan profund que adorna la llista dels Rècords Guinness encara que aquesta afirmació és disputada.